fredag 21 december 2012

Recension: R. Saviano



Författare - Roberto Saviano

Titel - Gomorra

Originalets titel - Gomorra

Översättning - Barbro Andersson

Utgivningsår - 2006

Förlag - Brombergs

 
Roberto Saviano är en italiensk författare och journalist som vände upp och ner på inte bara sitt eget liv utan också på en hel del andra italienares liv - maffiamedlemmarnas - när hans litterära debut landade på bokhandelsdiskarna 2006. Boken Gomorra blev snabbt en riktig best-seller och har översatts till 40 olika språk och gav upphov till en film som kom 2008.  Sedan dess lever Saviano med skydd av livvakter eftersom han snabbt fick ett dödshot från maffian på sig. I boken, men också i tidningsartiklar, avslöjar han den Neapelbaserade maffiaorganisationen Camorra. Och efter att jag nu har läst denna bok förstår jag varför han numera inte sover mer än tre nätter på samma plats. "Det händer att jag vaknar mitt i natten av ångest och inte vet, eller kommer ihåg, var jag är. Det är ett hemskt liv", säger han i en intervju i Dagens Nyheter i samband med att han tilldelades Olof Palme-priset tidigare i år, 2012.
Frågan som dyker upp i mitt huvud under den fascinerande och välformulerade läsningen är: Är det värt priset? Denna frågeställning är just nu (december 2012) sannerligen aktuell då Aftonbladets duktiga journalist och kulturchef, Åsa Linderborg, förföljs med dödshot och grova kränkningar från människor som har anknytning till de högerextrema organisationer som just nu är föremål för en extra granskning och som publiceras i tidningen.
I boken Gomorra avslöjas allt! Namn, typ av brott, när brotten begicks, vem mördade vem, hur mördades de, mutor - allt! Ingenting döljs eller sparas. Allt ska upp i ljuset. Det känns verkligen som att Saviano har vänt på varenda sten i sin jakt på sanningar att avslöja. För att ta ett exempel: Italiens Maffia AB omsätter varje år 1 230 (!!) miljarder kronor och förfogar över 525 miljarder kronor i likvida medel. Horribla siffror och sjukt mycket pengar!
Boken är en lång och utdragen orgie av mord. Ett exempel: Camorrans hantlangare skjuter sina finder i ansiktet, kastar ner liken i 40 meter djupa brunnar ute på den italienska landsbygden och droppar sedan ner två handgranater som exploderar och sliter kropparna i småbitar, omöjliga att identifiera.
Sammanlagt har det begåtts 3 600 mord enbart under Savianos livstid som kan tillskrivas Camorran.
Förutom mord förekommer all annan brottslig verksamhet: utpressning, beskyddarverksamhet, kidnappningar, narkotikasmuggling ... allt man kan tjäna pengar på.
Mot slutet av boken blir det lite väl tröttsamt, faktiskt. Det känns emellanåt som att boken upprepar sig själv. Har man läst om 25 människor som har fått sina ansikten bortskjutna, så reagerar man inte speciellt mycket när den 26:e dödsskjutningen äger rum. En gäsp och en axelryckning. Man kan inte hjälpa det, men man blir avtrubbad. Åtminstone blir jag det och det känns lite kusligt. Att bli avtrubbad av mord ...
Men boken har helt klart sina förtjänster och den stämmer absolut till eftertanke. Allt dett fruktansvärda våld som finns i samhället, och då inte bara i Italien utan även här hemma, i gamla trygga Svedala. Våld våld våld. Det finns människor som gör vad som helst för pengar, makt, rikedom och ... respekt.
Men det som skrämmer mej mest är inte våldet i sig, utan tystnaden från de som iakttar utan att agera.

Betyg: !  !  !  !  !  (5)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar